Cursussen | Cursusfolder 2012 | Kunsttrips | GALERIE van Han en Lia | Agenda 2012 | Docenten | Feesten en Teambuilding | Blote Billen 

 Blote Billen

Dat is de titel van een lezing over het naakt in de kunst. Als er al afbeeldingen van mensen in hun blootje geschilderd of in steen gehouwen werden, moest het verheven bloot zijn. Naakt dus. De Oude Grieken hielden er al van. Mannen namen daarin een leidende posite. Ze werden afgebeeld als strijders of sporters. Een enkeling zie je afgebeeld, starend in zijn blootje en leunend op de lans van een speer. Je vraagt je niet af, waarom hij zijn kleren heeft uitgetrokken. Dat komt niet in je op. Het is kunst. Onder dat motto mocht gelukkig veel. Zelfs in puriteinse tijden, toen de tiara van de paus zwaarder woog dan de scepter van koning of keizer, waren er ontsnappingsmogelijkheden om toch mensen zonder kleren te kunnen schilderen. Elke zich zelf respecterende schilder stortte zich op het naakt van de Heilige Sebastiaan of op Adam en Eva. Ook de figuur van Christus werd aangegrepen om een staaltje van anatomische kennis ten toon te spreiden. 

Toen de macht van de kerk afnam en het klassieke leven, door de intellectuelen als groots werd gezien, was het hek van de dam. Venus werd opnieuw geboren. Dat was de lieflijke kant, maar het mondde weldra uit in bacchanalen en orgie€n. Bloot blijft spannend, ook al is het naakt. Dat heeft menig schilder begrepen. Onder het motto van verheven kunst, werden alle slippertjes van Zeus onverhuld in beeld gebracht. Dit soort schilderijen vonden gretig aftrek in de hoogste kringen en sierden koninklijke boudoirs. In de 19e eeuw werd er een ware polymiek gevoerd door de klassicisten en de romantici over hoe het allemaal hoorde in de kunst.

Tot grote ergernis van bijvoorbeeld Emile Zola. Hij kon in zijn kunstrecensies nogal fel van leer trekken tegen poezelige naakten, die in het officiƫle circuit hoog geprezen werden.

klik hieronder voor 
Reacties op de blote billenvoorstellingen

Deze avond met beamerpresentatie is bedoeld om een antwoord te krijgen op de vraag, hoe de kunstminnende mens hiermee om moet gaan. Het is tijd voor een kritische beschouwing over de blote kant van de kunst.

De kunstvoorstelling wordt gehouden door Han van Hagen en is te bestellen voor bijzondere feesten, expressiecentra, volksuniversiteiten, musea en kleine theaters. Als u belangstelling heeft mailt u naar het Kunstcentrum  of u belt: 0528-391317
Hij is werkzaam als beeldend kunstenaar en heeft vele kunstreizen georganiseerd naar Italiƫ.